Repertoár

Története

Képtár-Archívum

Gyermekrajz pályázat

Műsornaptár

Stúdió

Könyvtár

Kinek ajánljuk?

Információ

MIMOSZ ALAPÍTVÁNY

Könyvtár


 
LEÉGETT A NEVESINCS
(Népszabadság 2001. január)

Segítséget ígért a fővárosi önkormányzat a Nevesincs Színháznak, amelynek reflektorai, kábelei, erősítői, hangfalai, magnetofonja, létrája és jelmezei benn égtek a Globe Színházban. A tönkrement holmik értéke körülbelül egymillió forint, éppen ekkora összeget ajánlott hónapokkal ezelőtt a társulatnak Demszky Gábor főpolgármester. A pénzt még nem utalták át a színháznak - amely azóta is megállás nélkül utaztatja előadásait -, a főpolgármester lapunknak elmondta, megtartják ígéretüket.

A városligeti Globe-ban hét és fél évig minden hétvégén szerepelt a Rencz Antal vezette Nevesincs Színház. Noha a nézőknek - akik a színielőadás mellett az aktuális kiállítást is megtekinthették egy belépővel - gyakran nagykabátban kellett végigülniük a játékot, az igazgatónak hiányzik az állandó játszási és próbalehetőség. Ez utóbbinak a megszűnését ugyanis Rencz Antal jobban bánja, mint a hamuvá lett jelmezeket, szétroncsolódott reflektorokat és más technikai berendezéseket. Tavaly ugyanis majdnem kétszáznyolcvan előadásuk volt (nemcsak a Globe-ban, hanem művelődési házakban, iskolákban), amelyet vagy hatvankétezer gyerek látott. Mindehhez körülbelül kétszáz próbájuk volt.

A városliget épületben bemutatott produkcióikat finanszírozta a Globe épületét bérbe vevő cég. Mivel a Nevesincs nem kap állami támogatást, főként pályázati pénzekből és a jegybevételekből élt. Ma igencsak megérzik a megszokott apanázs hiányát. A tűzoltást a főváros magára vállalta. Sosem kaptak hatalmas pénzeket a városháza kulturális alapjából, ezért az igazgató igencsak meglepődött, amikor a tűz után a kulturális ügyosztály vezetője, Koncz Erika felhívta, hogy miben segíthet. Most úgy néz ki, valószínűleg "segélyt" kapnak, hogy mikor, azt még nem tudni. De addig is játszanak, a tűz óta egyetlen előadásuk sem maradt el. Városházi ötlet volt, hogy a Nevesincs Színház vezetője keressen egy művelődési házat, ahol minden hétvégén játszhatnának. Amit a Globe bérbevevői fizettek, azt az összeget megkapják a fővárostól - hangzott az ígéret. Hol az a művelődési ház, ahol minden hétvégén szükség lenne rájuk? Rencz Antal szerint nem "tűzoltani" kellene, hanem végleg megoldani a Nevesincs helyzetét. Ehhez évente harmincmillió forintnyi támogatásra lenne szükségük. Persze belátja, elég kevés az esélye annak, hogy ezt valaha is megkapják. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fővárosi önkormányzatnak köszönhetik, hogy játszhattak egyáltalán a Globe-ban, mivel az épület az ő tulajdonuk, a bérbeadó pedig a Thália Színház volt. A bérlőt annak idején kötelezték arra, hogy színházi tevékenységnek is teret adjon, a bérleti díj egy részét a Nevesincsre fordítsa; ez a működésük minimumához volt elegendő. A minisztériumtól - 1998-ig - megkapták a működéshez szükséges alapot.

1994-ben például Göncz Árpád köztársasági elnök segítette őket. De volt olyan is, amikor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának első embere, Hámori József saját keretéből adott pénzt.
Szükség van arra, hogy a gyerekek színpadon is lássák a szépirodalom klasszikusait - jelenti ki az igazgató. A kilencvenes évek elején ugyanis - Rencz szerint a színházi szakma "elitjének" rábeszélésére megszüntették a gyerekeknek játszó Arany János Színházat. Most egyedül ők maradtak, akiknek a műsorán tizennyolc ifjúsági előadás van - köztük kortárs szerzők művei. A szakma pedig fanyalog - mondja a vezető. Látatlanul mondják, rossz, amit csinálunk. Majd hozzáteszi: érdekes, hogy színházuk mégis telt házak előtt játszik.
Megkérdeztük Demszky Gábort, várhatóan mikor kapja meg a Nevesincs a "segélyt". A főpolgármester nem mondott határidőt, azt azonban kijelentette, megtartják ígéretüket.


Nevesincs Színház Teathrum Hungaricum