Repertoár

Története

Képtár-Archívum

Gyermekrajz pályázat

Műsornaptár

Stúdió

Könyvtár

Kinek ajánljuk?

Információ

MIMOSZ ALAPÍTVÁNY

 

Repertoárunk ma - és a jövő tervei

MAGYAR KÖLTÉSZET – SZÍNPADON címmel költészeti sorozatot indítottunk legjelentősebb lírikusaink műveiből készített irodalmi műsorokkal. Ezzel repertoárunk felöleli mindazt, amit egy műveltségközvetítő programnak tartalmaznia kell.

2002 őszén a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójára készült SZERETVE MIND A VÉRPADIG bemutatónkkal - pontosan 10 év alatt - elértük eredeti tervünk megvalósítását. Immár repertoárunkon vannak "nemzeti kulturális örökségünk" legfontosabb szépirodalmi művei és történelmünk sorsfordító témái:

"beépülésünk Európába"
és három nemzetformáló szabadságharcunk.

2003 őszétől kezdődik egy másik repertoár felépítése: a meghatározó magyar művek mellé az európai nemzetek nevezetes meséit és hőseit kívánjuk színpadra vinni.

"HAZA ÉS EMBERISÉG ÉLMÉNYEI ALAKÍTSÁK GYERMEKEINK SZEMLÉLETÉT!"

Erre kötelez bennünket a magyar szellemi hagyomány. Ezért a már műsoron lévő "német" KÉT LOTTI mellé legújabb bemutatónkat az "angol" Charles Dickens TWIST OLIVÉR című regényének színpadi adaptációját illesztjük, mint a későbbi olasz, francia, spanyol...művek nyitányát.


De vajon fontos-e, és ugyan miért, vagy miért kiemelten/!?/ fontos a hazai szellemi hagyomány éltetése, folytatása és átörökítése? Elszomorító, hogy ilyen kérdést fel kell tenni. A Nevesincs Színház és Theatrum Hungaricum tízéves tapasztalata is bizonyítja, hogy közéletünk e kérdésben a leginkább megosztott. Erről írok a 2001-ben kiadott könyvemben...

 Nevesincs Színház Teathrum Hungaricum